De Simmertoer

Gaasterland Simmertoer: bos en meer, veel meer  
Elke donderdag in juli en augustus trekt de Simmertoer door Gaasterland. De Simmertoer is een vaste lijndienst tussen Stavoren en de Gaasterlandse bossen en weer terug met onderweg verschillende in- en uitstapplaatsen. 

Het is een initiatief van Wiepke Wierda van de Simmermoarn en Douwe Jaarsma van de Gaasterlandexpress. De Simmermoarn is een grote praam waarop zelfs fietsen meegenomen kunnen worden. Schipper Wierda start zijn tocht in Stavoren en vaart via de Morra naar de Kuilart, daarna via de Fluessen en de Wyldemerk over de Luts naar Kippenburg. Daar is het keerpunt en op de terugreis is er nog een uitstapje naar Hotel Jans in Rijs. Chauffeur Jaarsma start met zijn Amerikaanse schoolbus in Balk en rijdt via Wijckel, Sondel, Nijemirdum en Oudemirdum naar Rijs, Bakhuizen en Warns om te eindigen in Stavoren waar een overstap op de praam gemaakt kan worden. Op de terugreis is er een pauze in Oudemirdum waar reizigers kunnen zwemmen op de Hege Gerzen in het IJsselmeer of rondkijken in het bezoekerscentrum Mar en Klif.

De vaartocht ligt wat betreft de route en de dienstregeling vast maar de bus is flexibeler. Bij een groot aanbod van reizigers kan de bus bijvoorbeeld de route aanpassen om iedereen op tijd in de boot te krijgen. Woensdag 25 juni was er voor genodigden een presentatie van het initiatief van Wierda en Jaarsma. En hoe kun je zoiets nu beter presenteren dan door het gewoon te doen. Met de Simmermoarn werd een tochtje over de Luts en de Wyldemerk gemaakt. Zelfs voor mensen die hier regelmatig fietsen of wandelen is de blik vanaf het water een verrassing. Een aangename en on-Nederlandse verrassing want de aanblik vanaf het water lijkt eerder buitenlands. Voor vaargasten die vanaf de weidse meren komen is vooral de Luts een bijzondere ervaring. Schipper Wierda geeft tijdens het varen niet alleen informatie over de omgeving maar ook een concert met de trekzak. Onze grote gele bus biedt weer een heel andere ervaring. Hij ziet er van binnen en buiten precies zo uit als in al die Amerikaanse films. Doordat de bus vrij hoog is heb je een goed uitzicht. En hij valt flik op! Zo zie je ook alle hoofden zich omdraaien als de Gaasterlandexpress voorbij rijdt. Wij begeven ons niet alleen op gebaande wegen maar nemen ook zandpaden in zijn route mee. Zelf muziek maken gaat wat lastig achter het stuur maar de geluidsinstallatie kan voldoende decibels produceren om het tot achter in de bus gezellig te maken. Als de klant dat wil natuurlijk. 

Kortom de Simmertoer is vooral opgezet voor toeristen maar menig inwoner zal zich ook toerist voelen in het eigen gebied.

Voor informatie en reservering kan men terecht bij de VVV Stavoren of Gaasterland Promotion Oudemirdum en natuurlijk bij schipper Wierda 06-42901130 (www.simmermoarn.nl) of chauffeur Jaarsma 06-51516873.

Geplaatst in Uncategorized.